کتاب کودکی را می زنند اثر زیگموند فروید و با ترجمه مهدی حبیب زاده توسط نشر نی منتشر شده و به گزیده ای از مقالات بالینی روان کاوی فروید می پردازد.

صورت‌ بندی مفهوم ناخودآگاه در روان‌کاوی، تحولی اساسی در فهم سوبژکتیویته پدید آورد. روان‌کاوی به‌ویژه پس از لکان، به رویدادی بنیادی در بطن اندیشۀ غرب تبدیل شده، به گونه‌ای که فهم سیر تکوین سوژۀ مدرن، مستلزم رجوع به آموزه‌های فروید است. روان‌کاوی از خلال مفهوم ناخودآگاه، آنچه را که در سوژه همچون غیریتی بیرونی به نظر می‌رسد به صورت امری درونی هویدا می‌کند، و آنچه را درون سوژه فرض می‌شود در بیرون‌بودگی‌اش نمایان می‌کند و مؤید آن است که «من دیگری است». روان‌کاوی به‌منزلۀ شیوۀ تفکری که با گوش‌سپردن به سخن بیمار و به‌ویژه با تمرکز بر رؤیاها شکل گرفته، بستر مناسبی برای شناخت سوژۀ مدرن است. ناخودآگاه نامی است برای آن شکافی که پیشاپیش سوژه و زبان را دوپاره کرده و تهدیدی بر یکپارچگی ظاهری آن‌هاست.
از سوی دیگر، روان‌کاوی با معرفی و بازتعریف مفاهیمی چون رانه و غریزه، نقش مهمی در عطف توجه به بدن و نقش وجوه جسمانی در سیر تکوین سوژه داشته است. بدن جایگاهی است که هم موضوع تأمل است هم بنیانی برای به‌کارگیری مفاهیمِ برخاسته از این تأمل در راستای تغییر رادیکال سوژه. روش فروید حاوی تلاشی محوری در تفسیر و به‌فهم‌درآوردن کنش‌های زبانی آدمی در پیوندشان با بدن بوده است، چیزی که جدا از کارکردهای درمانی، اهمیت تاریخی آن را آشکار می‌کند. در این راستا متونی از فروید که عمدتاً متمرکز بر پیچ‌وخم‌های تحلیل و ظرایف تکنیکی درمان بالینی‌اند، اگرچه به‌ندرت حاوی اشاره‌های مستقیمی به فرهنگ و تمدن و هنرند، اما حاوی مفاهیم و مقولاتی‌اند که می‌توانند مبنایی برای نقد هنری و سیاسی باشند؛ نظیر تحلیلی که فروید از هم‌بودی سادیسم/مازوخیسم و نیز تماشاگری جنسی/عریان‌نمایی به دست می‌دهد یا توجهی که به تمایز و نسبت میان سادیسم سوپرایگو (که معمولاً آگاهانه است) و مازوخیسم ایگو (که معمولاً ناخودآگاه است) دارد.

در توضیحات پشت جلد کتاب آمده است:

نوشته‌های بالینی فروید که در این‌جا گزیده‌ای از آن‌ها گرد آمده، تأملاتی هستند که به شکلی از رابطه‌ی سوژه با خود، مجال بیان می‌دهند. در این بیان‌شدن، آنالیز در مقام رابطه و کردار، مبنای صورت‌بندی برخی مفاهیم قرار گرفته که اهمیت انتقادی‌شان بعدها به واسطه‌ی «بازگشت به فروید» برجسته‌تر می‌شود. این نوشته‌ها از نسبتی میان درمان بالینی و تأمل در نفس حکایت دارند که در نتیجه‌ی آن، مسائل روانی به منزله‌ی مسائلی برخاسته از شکاف‌های زندگی مدرن ظاهر می‌شوند.

روان‌کاوی از طریق این نوع مسئله‌سازی، گفتار روان‌شناسی را از ظرفیتی انتقادی برخوردار می‌کند؛ ظرفیتی معطوف به رهایی زندگی که حضور بالقوه‌اش در نوشته‌های بالینی فروید حس می‌شود. در این نوشته‌ها، این سویه‌ی انتقادی به‌ویژه از خلال تأمل بر آن پیچ‌وخم‌ها و تناقض‌هایی رخ می‌نماید که ردشان بر زندگی عاشقانه حک شده است. عشق به منزله‌ی عرصه‌ای که تضادهای تجربه‌ی مدرنیته را در خود نهفته دارد، به ظهور مفاهیمی راه می‌دهد که مدخل‌هایی اساسی برای ورود به مفهوم مدرنیته‌اند و تأمل بر آن می‌تواند در فراهم‌آوردن چارچوبی برای نقد وضعیت سهیم باشد.

کتاب
سال نشر ۱۳۹۷
قطع رقعی
تعداد صفحات 216 صفحه
نوع جلد شومیز
نویسنده/ نویسندگان زیگموند فروید
مترجم مهدی حبیب زاده
ناشر نشر نی
شابک 9789641855521
موضوع روان کاوی

نوشتن نظر

توجه: HTML ترجمه نمي شود!

رتبه: بد خوب

کد را در کادر زير وارد کنيد:

پر فروش ترین ها
بیشترین بازدید
آخرین محصولات
ویژه ها