کتاب اندیشه های مولوی در آینه نگاه معاصر

ناشر: روزگار نو

نویسنده کتاب : غلامرضا اعواني

کد محصول: ادبیات

موجودی: تموم کردیم اما میاریمش

قیمت: 39,000تومان

کتاب اندیشه های مولوی در آینه نگاه معاصر نوشته غلامرضا اعواني/ مليحه صابري / علي فضلي / شهباز محسني و... / گردآورندگان: حميد رضا يوسفي و ابراهيم نوئي توسط نشر روزگار نو روانه بازار شده است.

این مجموعه می‌کوشد جلال‌الدین محمد مولوی را نه تنها از زاویه یک ادیب و شاعر، بلکه با همه بلندای قامت او به نظاره بنشیند. مولوی اندیشیمندی است ذووجوه و یک شرط معرفی درست وی عرضه کردن اندیشه‌های او با حفظ این تنوع و رنگارنگی است. در این مجموعه به متخصصانی با رویکردهای مختلف رجوع شده است. بدین‌سان خواننده می‌تواند عطر اندیشه مولوی را از گریبان قلم اندیشمندان مختلف استشمام کند و ببیند این آب در کام هر درختی به چه شکوفه‌ای می‌نشیند.

این مجموعه در عین حال بر آن است که فصل جدیدی باشد. از این رو می‌کوشد با رعایت عالی‌ترین دقت نظرهای علمی در ساختار مقاله‌ها، در تعداد کلمات و نحوه ورود و خروج به بحث، رویه‌های ویژه را پی‌گیرد تا در قالب آن مخاطبان عام اندیشه نیز بتوانند عطر مصاحبت با اندیشمندی به قامت مولوی را دریابند.

در نهایت این اثر می‌کوشد پلی باشد میان اندیشه در ایران و سایر کشورهای جهان و از این رو در گام نخست همزمان در کشور آلمان نیز منتشر خواهد شد. این مقالات برای کتاب حاضر نوشته شده و نگاهی نسبتاً متفاوت به بیکرانه‌های اندیشه‌ مولوی دارند.

در بخشی از مقدمه این کتاب درباره مولوی آمده است: «جلال‌الدین مولوی که در مغرب زمین او را به نام «رومی» می‌شناسند، شخصیتی جهانی و عارفی نامدار و شاعری عمیق از ایران زمین است. زندگی پرفراز و نشیب وی، مهاجرت از وطن و فرود آمدن در غربت، عشق و سرگشتگی، خداجویی و خدابینی، شور و خلسه عارفانه و بسیاری عناصر این‌جهانی و آن‌جهانی در اشعار او انعکاس یافته‌اند و از وی شخصیتی ساخته‌اند که ما می‌شناسیم و یا ادعای شناختن آن را داریم.

مولوی از جمله مواریث فرهنگی و ادبی ایران محسوب می‌شود که وظیفه صیانت از شعر، نثر و تفکر و جهان‌بینی که در آثار او بازتاب می‌یابند، برعهده ما است. این واقعیت که مولوی به همراه پدر و خانواده خویش در بحران ناآرامی‌های سیاسی و هجوم مغولان به ایران، ناچار به ترک سرزمین مادری خود گردید و رحل اقامت در قونیه افکند، بیانگر این امر نخواهد بود که او شاعر و عارف و حکیمی ترک یا ترک زبان است.

مولوی یک مهاجر به معنای واقعی کلمه است و آثار او همه در غربت و دوری از وطن شکل گرفته‌اند. مهاجرت او، مهاجرت به چرخه وجود انسان است، با توجه به اینکه آثار منظوم این متفکر، چه «مثنوی» و چه «دیوان غزلیات شمس» همه به فارسی سروده شده اند و نیز آثار منثور وی «فیه ما فیه» و «مجالس سبعه»، نیز به زبان فارسی هستند، ادعای ترک بودن جلال‌الدین مولوی چیزی جز توهّم نیست و نمی‌تواند باشد.

یکی از علت‌های برون فرهنگی ایجاد این توهّم، نسخه‌های دستنویس و کتبی هستند که در کتابخانه‌های ترکیه از مولانا و یا درباره او از دیرباز وجود داشته‌اند و این امر امکان تحقیق و تفحص را در آثار مولانا برای کسانی که به منابع دسترسی داشته اند، آسان کرده بود، چندانکه از دیرباز مولوی پژوهی به عنوان رشته‌ای مستقل، زینت بخش محافل ادبی و عرفانی و علمی آن دیار گشته است.

یکی از علت‌های درون فرهنگی آن، به کم کاری و بی همتی دانشمندان کشورمان برمی‌گردد. به ندرت می‌توان بزرگانی چون زرین کوب یافت که خواننده را با عرفان مولوی، «پله پله تا ملاقات خدا» ببرند و یا علامه جعفری که خواننده را با تفسیر خود بر مثنوی «از دریا به دریا» می‌برد. با توجه به اینکه مثنوی مولوی برای گوش‌ها و دل‌های ما آشنا است و سر حلقه بزم عارفان را تحت تاثیر قرار داده است، ما در ایران مولوی شناسی و مولوی پژوهی به معنای آشنایی با تفکر این عارف نامی و نهادینه کردن شیوه نگاه او به صورت علمی نداریم.

کم‌کاری‌های اندیشمندان کشور ما باعث شده است که کشور همسایه ما با بهره گرفتن از نویسندگان و مولوی شناسان خارجی، ادعای تملک تام نسبت به جلال‌الدین مولوی کند و ما ناچار به مطرح کردن موضوع و دفاع از هویت ایرانی مولوی در مجامع بین‌المللی هستیم. توهّم‌زدایی کشور همسایه ما راهکار علمی دارد.

 یکی از اهداف کتاب «اندیشه‌های مولوی در آینه‌ی نگاه معاصر» نشان دادن این واقعیت است که ما از همه امکانات سیستمی و سیستماتیک با تکیه بر داده‌های تاریخی خود و تصحیح و تکمیل آنها برخورداریم. مقالات گرد آمده در این اثر با نگاهی نوآورانه، گستره‌های در هم تنیده اندیشه‌های جلال‌الدین مولوی را از زندگی، معرفت شناسی، عقل، تاویل و شهود، هستی و مرگ، گرفته تا سماع و زیبایی شناسی و عشق و رواداری مورد بررسی قرار می دهند. نویسندگان این مقالات از حوزه‌های ادبیات، فلسفه، الهیات و روان شناسی هستند و سعی همه بر آن بوده است که کلیه ارجاعات در مقالات به منابع فارسی و ادیبان و نویسندگان ایرانی باشد.

 

کتاب
سال نشر 1397
قطع پالتویی
تعداد صفحات 280 صفحه
نوع جلد شومیز
نویسنده/ نویسندگان غلامرضا اعواني/ مليحه صابري / علي فضلي / شهباز محسني و... / گردآورندگان: حميد رضا يوسفي و ابراهيم نوئي
ناشر روزگار نو
شابک 9786009729890

نوشتن نظر

توجه: HTML ترجمه نمي شود!

رتبه: بد خوب

کد را در کادر زير وارد کنيد:

پر فروش ترین ها
بیشترین بازدید
آخرین محصولات
ویژه ها